TJ Slovan Varnsdorf

1956 - 1991

Po sloučení různých sportovních a tělocvičných svazů do Československého svazu tělesné výchovy, vznikla v roce 1956 i ve Varnsdorfu jediná jednota TJ Slovan a tak jsou opět muži i ženy pohromadě. Počet členů stoupl na úctyhodných 98, z toho 72 mládeže. O rok později ženy sestupují z celostátní soutěže. Většina hráček po desetiletém působení v týmu odchází, a to zejména kvůli mateřským povinnostem.

V roce 1956 se muži stali přeborníky Ústeckého kraje.

BASKTBLISTÉ VDF1956-VÍTĚZ PŘEBORU ÚSTECKÉHO KRAJE

Obr. 1
Zleva nahoře: Jarda Nedvěd, Jan Kabele, Břéťa Frýba, Marcel Řezáč, Jarda Vinklárek, Franta Labúnka, Slávek Frýba. Zleva dole: Mirek Černý, Jarda Mrázek, Jirka Šťastný.

V roce 1959 došlo ke změně předsedy oddílu TJ Slovan Varnsdorf. Bartla vystřídal Slávek Frýba a organizačním pracovníkem se stal F. Marvan. V té době měl oddíl 75 členů, z toho 42 členů mládeže. Od počátku Slovanu zanechalo činnosti do této doby 37 členů. Vystřídali se i trenéři. Dressler, Marvan a Miller končí a začíná trénovat Vykouk. V soutěži je celkem 6 družstev. Muži vyhráli krajský přebor pod vedením trenéra Kabeleho v tomto složení: Kabele, Vykouk, Horčička, Trojan, Číhal, Frýba, Nedvěd, Labůnka, Paroulek, Müller. V kvalifikaci se ale dál neprobojovali, prohráli s Dobruškou a Chrudimí, kde hrál bývalý hráč Varnsdorfu Šmejc.

Karel Bartl se začíná věnovat tréninku žactva a mladších dorostenek, které později neměly v krajském přeboru konkurenci. Na turnaji přeborníků krajů v roce 1961 jim dokonce o vlásek uniklo 3. místo v republice. O 2 roky později již jako starší dorostenky ve složení: Drahorádová, Bartlová, Jiřištová, Zálešáková, Brožová, Langrová, Kamenická, Altmanová a Filipová postupují do kvalifikace o účast v přeboru republiky. Další body úspěšně sbírají v dorostenecké lize.

tab.2

Tab. 2

 

Ve stejné době dospěly k titulu přeborníka kraje i žákyně TJ Slovanu Varnsdorf a bylo jim uděleno čestné uznání.

uznani

Obr. 2

V té době zasáhla varnsdorfskou basketbalovou veřejnost bohužel i jedna smutná zpráva. Ve věku 36 let zemřel v prosinci 1964 Vladimír Paroulek, zakladatel a dlouholetý vynikající hráč košíkové TJ Slovanu Varnsdorf.

Podle spousty výstřižků a fotografií v kronice klubu soudíme, že se Varnsdorfští hodně inspirovali světovými basketbalovými týmy a hráči především těmi, kteří vyrostli v kolébce basketbalové USA. Snaží se řídit hesly, kterými se řídí i většina trenérů po celém světě, jako například: „Dobrá obrana, půl vítězství" nebo „Bojovně, tvrdě, ale čistě". Trenéři kladou důraz na aktivní osobní obranu, důležitá je pozornost a soustředěnost. Řídí se tím, že je nutno sledovat za prvé míč, za druhé svého protihráče a v neposlední řadě svého spoluhráče. Je zde podrobný popis dokonalého trestného hodu, rozdělený na jednotlivé fáze, nebo některé jejich vlastní metody tréninku, jako cvičení pro práci nohou v obraně, cvičení na zvýšení přehledu a postřehu, nácvik přesilovek dva na jednoho, tři na dva a střelba z výskoku. Zkušenosti čerpají i z herních činností předních československých družstev žen i mužů.

Činnost oddílu je završena v roce 1965 těmito výsledky:
1. místo v krajském přeboru žen
2. místo v lize dorostenek
1. místo v krajském přeboru mladších dorostenek
2. místo v krajském přeboru žákyň

V období 1966-1971 se nadále ženy umísťují na předních místech v krajském přeboru, v roce 1972 si dokonce zahrály II. ligu, ale opět sestoupily. Dorostenky se udržely v lize do roku 1968.

V roce 1971 sehrály Varnsdorfské ženy snad nejdůležitější sezónu své kariéry. V podzimním poločase krajského přeboru, kdy sehrály výborné zápasy v Ústí nad Labem, Jablonci a doma s Teplicemi a Lovosicemi, je čekal soupeř nejtěžší. Před sebou měly vedoucí tým v tabulce VTŽ Chomutov. Utkání se hrálo ve Varnsdorfu a ženy využily výhodu domácího prostředí opravdu dokonale a vyhrály 52:42, čímž se ujaly vedení v tabulce a staly se tak téměř jistým vítězem podzimní poloviny soutěže.

tab.3

Tab. 3

V jarní polovině přeboru sehrály pak největší utkání v Liberci, Teplicích, Chomutově a Mostě. Předpokládané finále se mělo hrát v Chomutově a v souboji s Baníkem Most si měly reprezentantky Varnsdorfu udržet dvoubodový náskok. Chomutov totiž nečekaně prohrál v Ústí. Oba důležité zápasy se pro varnsdorfské hráčky nevyvíjely zrovna nejlépe, neboť se hrálo pod „taktovkou" chomutovských rozhodčích, kteří se snažili zlikvidovat pískáním nesmyslných faulů co nejvíce klíčových hráček Varnsdorfu. V Chomutově se na jejich jediné porážce podepsalo i švindlování domácích pořadatelů u zápisu. I přes tuto porážku se však družstvo TJ Slovanu Varnsdorf stává vítězem celé soutěže a stojí na prahu II. ligy. Vítěznou sestavu můžeme vidět na následujícím fotu.

obr.3

Obr. 3

V té době má 13 hráček s průměrným věkem 23 let, z toho je 7 matek a z jejich dětí by mohly být postaveny 2 základní pětky. Z 22 utkání sezóny jich ženy vyhrály 21 s poměrem košů 1352:990. O koše se rozdělily následovně: Jiřištová 389, Bílá 280, Lukešová 271, Vinklárková 163, Bulejková L. 56, Bulejková E. 50, Bártíková 50, Žampachová 28, Vozárová 26, Bartošová 19, Minářová 12, Maršálová a Pařízková 4.

Družstvo hrálo po celou sezónu spolehlivě, bylo dobrým kolektivem, a přesto, že před posledním utkáním vážně uvažovalo o tom, že se vzdá postupu a pustí do vyšší soutěže Chomutov, nakonec se přece jen rozhodlo II. ligu hrát. Bylo ale nutné doplnit sestavu ještě o 2 hráčky a začít včas přípravu na těžkou druholigovou soutěž. A byla opravdu těžká. TJ Slovan Varnsdorf vyhrál pouze nad Lokomotivou Trutnov díky pevnějším nervům v závěru, kdy utkání skončilo těsně 49:47 a nad TJ Petřiny Praha, které zdolaly svou nadšenou hrou v domácím prostředí. Navzdory tomu zůstávají ženy na posledním místě tabulky a sestupují zpět do krajského přeboru.

tab.4

Tab. 4

obr.4

Obr. 4

Po 2 letech v oblastním přeboru rozhodly opět o svém postupu do národní ligy, když v kvalifikaci porazily všechny své soupeřky. Těmi byly hráčky týmů Viktoria Žižkov, SP Pelhřimov a SN Mariánské Lázně. Na svých soustředěních před nástupem do ligy se snaží ženy společně s trenérem odstranit nedostatky, jako například malá průbojnost na koš, slabší doskakování, fyzička jen na poločas, malá sebedůvěra a pozornost, statická rozehrávka a pomalý přechod do protiútoku. Přípravě věnovaly opravdu hodně úsilí a tréninkových hodin. V národní lize se však udržely opět pouze jednu sezónu. Z 26-ti zápasů vyhrály 7 a devatenáctkrát byly poraženy, takže celkové 12. místo ze 14 družstev na udržení nestačilo a následoval přímý sestup do oblasti.

tab.5

Tab. 5

obr.5

Obr. 5

Sezóna 1977-78 přinesla dost změn ve Varnsdorfském basketbalovém dění. Úplně nebo přechodně zanechaly činnosti zkušené hráčky jako Hergesselová, Novotná, Škodová, Vitvarová, Vinklárková a během soutěže ještě Maršalová a Žáková. Úbytek nahradily pouze 2 pendlující dorostenky Pospíchalová a Kučerová. Došlo i ke změně trenéra, jehož jméno není bohužel nikde uvedeno. Ten měl z uvedených důvodů těžší podmínky a byly na něj kladeny značné nároky. Tím poklesla kvalita tréninkového procesu i účast na tréninku a výkon družstva v zápasech klesal. Zhoršila se i psychika hráček, což se projevilo v bojovnosti bránění a i v šestkách. Výkony družstva byly značně labilní, takže ani v utkání se slabšími soupeři nemohly dostávat mladší hráčky více příležitostí. Podstatné zlepšení přineslo až údobí finálových zápasů, kdy se zlepšil tréninkový proces vlivem sloučení tréninku se staršími dorostenkami a lepší docházkou. Celé družstvo hrálo pak spolehlivěji, bojovalo vždy o výsledek, a tak dostaly velkou příležitost k získání zkušeností všechny mladé hráčky a plně ji využily. Zlepšila se celkově obranná činnost družstva, jako velice účinný obranný způsob se ukázala zóna, zvýšila se bojovnost i fyzická připravenost, zpřesnila se střelba šestek zejména u mladých hráček.

V šedesátých a sedmdesátých letech míval oddíl vždy kolem 200 členů v řádově devíti až jedenácti družstvech mužů, žen, starších a mladších dorostenců a dorostenek, žáků, žaček a minižáků či minižaček.

A jak se uplatnili bývalí oddíloví příslušníci z těchto let ve vyšších soutěžích?

Jiří Šťastný (193cm), dlouholetý hráč Slavie VŠ Praha, hrál za oddíl dva roky II. ligu. Několikanásobně reprezentoval ČSR, navštívil Čínu a téměř všechny evropské země. Jan Kabele (178cm), který se vypracoval hlavně svou houževnatostí a morální silou, byl výborným střelcem. Hrál dva roky II. ligu za Varnsdorf, pak za Slavoj Praha a za Vyšehrad. Jeho družstva se dvakrát probojovala do I. ligy. Svého času je kapitánem družstva Vyšehrad, které bojuje rovněž v I. lize. Josef Mynář hrál několik let v pražském družstvu II. ligu a na zápasy dojížděl ze Žiliny, kde studoval. Marcel Řezáč po přestěhování do Kladna hrál za místní družstvo také II. ligu. Z žen se uplatnila například Anna Marečková, která hrála 2 roky II. ligu za Varnsdorf, pak I. ligu za Hradec Králové, protože se přestěhovala do Ústí n. Orlicí. Eva Bartlová byla v širším výběru dorostenek ČSSR, 2 roky v lize dorostu, kde družstvo Varnsdorfu skončilo vždy na 2. místě. Toho času hrála druhý rok v základní sestavě družstva I. ligy v Ústí nad Labem. Jiřina Hutlová se odstěhovala do Ústí nad Labem, kde hrála několik let pivota a pendla v prvoligovém družstvu, byla střelecky velmi dobrá. V sezóně 1975-76 přechází do SN Ústí nad Labem, kde hraje Národní ligu.

V tomto místě je na čas kronika TJ Slovan Varnsdorf přerušena. Novodobou historii oddílu začínáme objevovat v osmdesátých letech, kdy byla i za podpory tehdy již delší dobu v Praze žijícího a působícího J. Kabeleho v roce 1986 dokončena výstavba nové sportovní haly a varnsdorfský sport, a tím pádem i oddíl basketbalu, se tak dočkal po mnoha letech reprezentativnějších prostor. Ty mohl využít pro účast ve vyšších soutěžích. Kromě žákovské a dorostenecké ligy se ve Varnsdorfu především s příchodem vojáků z Dukly Mariánské Lázně hrála i druhá a třetí liga mužů. Oddílem basketbalu byly rovněž zorganizovány významné sportovní soutěže a turnaje.

Z pověření Basketbalového svazu ČÚV ČSTV jsme byli pořadateli několika republikových turnajů mládeže.

Přebor ČSR starších žáků 7. - 9. 5. 1988
První významná akce, které se zúčastnili vítězové jednotlivých krajů. Celky Děčína, Strakonic, Mladé Boleslavi, Plzně, Ostravy, Pardubic, Vyšehradu a Brna se utkaly o prvenství. Naším úkolem bylo zajistit hladký průběh turnaje, ubytování a stravování. Organizace této velké akce byla poté velmi dobře hodnocena.

Přebor ČSFR žáků a žákyň 19. - 20. 5. 1990
Pro náš oddíl zatím nejvýznamnější akce. Přeboru se zúčastnili vítězové republikových přeborů v kategorii žáků a žákyň a ti se střetli ve dvou zápasech o titul přeborníka ČSFR. Za Českou republiku se zúčastnila družstva Jiskry Kyjov - žákyně, Zbrojovka Brno - žáci. Za Slovenskou republiku pak Slavie Banská Bystrica - žákyně a LB Spišská Nová Ves - žáci. Přeborníkem ČSFR se stala družstva Jiskry Kyjov a Zbrojovky Brno.

Národní finále mladších minižáků 12. - 14. 5. 1995
Další významná sportovní událost. Kromě družstev Vyšehradu, Českých Budějovic, Ostravy, Nové Paky, Krnova, Domažlic a Benešova se účastnilo i družstvo Varnsdorfu, které získalo stříbrnou medaili.

Sezóny 1980-81. Tehdejší dorostenecké družstvo, ročníky narození 1963-1965, je složeno z hráčů: Prchal, Unger, Vojta, Valenta, Vlk, Šaroun, Novotný R., Faják, Koktavý, Smrčka, Valko, Jiřišta, později je doplnili Šiška, Vinklárek M., Fara, Sommerschuh a Zemler. V oblastní soutěži startovalo 8 družstev a o konečném umístění rozhodovaly výsledky čtyř turnajů. Po těchto turnajích se družstvo Varnsdorfu stalo přeborníkem Severočeského kraje, když z 26 zápasů 19x vyhrálo a 7 prohrálo. Družstvo se zúčastnilo kvalifikace o dorosteneckou ligu, ale v konkurenci celků z Ústí a Litoměřic se do ligy neprobojovalo. Trenérem družstva byl Miroslav Novotný.

Dlouhodobá část sezóny 1982-83 v kategorii starších dorostenců skončila pro Slovan bilancí 17 vítězství a 3 porážky a spolu s celky Ústí, Liberce a Mostu se utkali o celkové vítězství. Konečné 2. místo za celkem Ústí s bilanci 18/6 je nakonec úspěchem této generace. Nejlepším střelcem byl Smrčka 404 bodů, Unger 396 bodů, Prchal 309 a Novotný 307 bodů. Po sezóně odcházejí všichni hráči do družstva mužů nebo na vojnu. Později se ale z tohoto družstva vytváří základ družstva mužů.

V letech 1983-84 muži startují v krajském přeboru. Dressler, Novotný, Revák, Roman, Suchý, Smrčka, Unger, Reindl, Ježek, Novák, Frajkor, Šiška, Šural K., Prchal Z., Sommerschuh, Vlk, Melzer E., Koktavý obsazují v úvodu sezóny na turnaji v České Lípě 2. místo (Kralupy, Podolí Praha, Česká Lípa) a v Kralupech 1. místo (Česká Lípa, Kompresory Praha). Vlastní soutěž je rozdělena do dvou skupin po 8 družstvech. Do finále postupovala tři družstva ze skupiny. Našim hráčům se ale postoupit nepodařilo.

Sezóna mužů 1984-85. Ve složení družstva nedošlo k mnoha změnám, doplněno je pouze Vinklárkem J., Hanzalem, Líbalem a několika dalšími. Soutěž je opět rozdělena do dvou skupin po 7 družstvech. Po dlouhodobé části je na posledním místě s bilancí 3/9 a ocitá se ve skupině o udržení spolu s celky České Lípy, Litoměřic a Liberce. O sestupujícím se má rozhodnout ve čtyřech turnajích. Konečná tabulka se nezachovala, ale pravděpodobně dochází k sestupu do sdruženého okresního přeboru. Střelecky se dařilo Dresslerovi, který dal v 21-ti zápasech 407 bodů a dále Ungerovi (19 zápasů - 361bodů).

V mistrovské soutěži mladšího dorostu v sezóně 1985-86 startovalo celkem 5 družstev. Družstvo chlapců, ročníky narození 1970-1971, bylo tvořeno těmito hráči: Bártík J., Bártík P., Melzer, Panchartek, Hejduk, Dvořák, Fritsch, Hromek, Homan, Zahradník, Vondráček, Hendrich, Marek, Handreich, Liška, Dvořák, Novotný a Hrnčíř. Naše družstvo skončilo na 3. místě s bilancí 9 výher a 11 porážek. Nejlepšími střelci družstva byli Novotný 365 bodů, Marek 244 bodů, Liška 217 bodů.

Z družstva odešli v roce 1986-87 hráči narození v roce 1969, naopak přišli Bulejko a Farský. V soutěži startovalo 7 družstev rozdělených do dvou skupin. Postup ze skupiny se podařil z druhého místa. Ve finále jsme pak skončili na 3. místě oblastního přeboru. Nejlepšími střelci družstva byli Marek, Panchartek a Melzer. Družstvo zároveň startuje v soutěži staršího dorostu společně s hráči narozenými v roce 1969. Soutěž je opět zahájena turnajovým způsobem. Z druhého místa pak naše družstvo postupuje do finále. V zápasech ve skupině se střelecky dařilo Novotnému 102 bodů, dalšími střelci byli Marek 74 bodů, Bártík J. 39 a Liška 36 bodů. Ve finále jsme ale skončili na posledním 6. místě. Do družstva mužů přešel pouze Novotný. Liška se odstěhoval do Libochovic a basketbalu se věnoval jako hráč a později jako trenér. Nyní působí v Novém Boru. Trenérsky aktivní byl i Bártík J. v době, kdy studoval v Ústí nad Labem. Marek odešel do Litoměřic, kde hrál dorosteneckou ligu.

Družstvo mužů opět doznává další změny. Objevují se či vrací zpět Frolík, Fara, Horník, Jiřišta. Jsme zařazení do krajského přeboru, který má dvě skupiny a 14 účastníků. Ze skupiny postupují prvá čtyři družstva. Našemu celku se podařilo postoupit ze 4. místa s bilancí 6/6. Ve finálové skupině se našemu celku zpočátku dařilo a byl dokonce na prvním místě, ale nepodařené domácí utkání s Roudnicí pak znamená útlum a konečné 4. místo s bilancí 7/7. Vítězem se stal celek Roudnice B před Loko Ústí A.

V úvodu sezóny 1987-88 se družstvo mužů zúčastnilo silně obsazeného turnaje v České Lípě, kterého se zúčastnilo 12 družstev. Po dvou výhrách a dvou prohrách jsme skončili na 6. místě. Krajský přebor má 12 účastníků v jedné skupině. Úvod se našim hráčům vydařil a ujímají se vedení v tabulce, které drží do poloviny soutěže. Dokonce se nám podařilo zvítězit v Ústí o bod, ale domácí se odvolávají a utkání se opakuje. Ale i v tomto zápase, s velkou podporou našich fanoušků, se nám daří zvítězit a to dokonce o 6 bodů, 92:86. Ve druhé polovině to již bylo horší, skončili jsme celkově na 3. místě s bilancí 18/4. Zvítězil Liberec. Nejlepším střelcem byl Jiřišta - 500 bodů, dále Vinklárek - 456 bodů a Unger - 390 bodů.

Sezóna 1988-89. Družstvy dorostenců ročníků narození 1971-1973 procházejí Němec, Hájek, Čížek, Grohmann, Kolev, Žalský, Nahacký, Brzák, Činka J., Biksadský, Kessler, Franče, Vlk, Vlček, Mikulejský, Bártl J., Bártl F., Kerschlager, Kopánko, Pácl, Čech, Šerý, Lanča, Nedomlel, později Andruško, Strolený. Těmi mladšími byli Růžička Jan, Žďárský, Růžička Jiří, Rosol, Podařil, Vakulenko, Bártl, Hartych, Procházka, Hroza, Šruma, Macháček. Hrál se oblastní přebor. Z jednotlivců vynikl především Bulejko, který po této sezóně odešel do Děčína, kde hrál dorosteneckou ligu. Trenérkou byla Jaroslava Novotná.

Snahou družstva mužů je navázat na výkony loňské sezóny a konečně uspět. Přichází Zápotocký z Mostu, z dorostu Marek. Z tohoto důvodu jsme také uspořádali turnaj, kterého se zúčastnilo 6 družstev (Slaný, Mladá Boleslav, Česká Lípa, Mládí Praha a Lomnice nad Popelkou) a turnaj se nám podařilo vyhrát. Vstup do soutěže se nám ovšem nevydařil a v tomto duchu se odvíjel celý ročník. Zbytečné porážky doma a malá úspěšnost u soupeřů znamenala celkově 5. místo s bilancí 12/10.

Partneři ... oddíl basketbalu TJ Slovan Varnsdorf finančně podporuje město Varnsdorf a tito další partneři:

https://www.sinstitut.cz/aktuality
http://www.nsa.cz/
https://www.varnsdorf.cz/cz
http://www.bkdecin.cz/
https://www.kr-ustecky.cz/
http://www.sauneo.cz/
https://mdopravaexpres.cz
https://www.datalife.cz/
https://www.rubexcz.com/
http://www.vs-trading.com/
https://www.shop102.cz/
https://www.facebook.com/papirovalod/
http://www.mtservice.be/
http://www.krupatech.cz/
http://www.heckl.cz/
http://metaloka.cz
http://www.fyziotoncar.cz/
http://www.parnicistic.cz/
http://www.fit-centrum.cz/fitness-u-pesku/index.1.html
http://www.fit-centrum.eu/
EKO servis Varnsdorf a.s.